De waarheid achter authenticiteit

Woman embracing life standing outside in beautiful meadow with her arms raised high

Velen van ons worstelen om trouw te blijven aan onszelf en leiden uiteindelijk een niet-authentiek leven. Dit heeft een negatieve invloed op onze geestelijke gezondheid, relaties en algemeen welzijn. Om een authentiek leven te leiden, moeten we manieren vinden om opnieuw contact te maken met ons ware zelf en zelfliefde en acceptatie te oefenen.

Authenticiteit is de eigenschap trouw te zijn aan de eigen identiteit. Het gaat erom te omarmen wie we werkelijk zijn en onze oprechte gedachten, gevoelens en ambities niet tegen te houden. Authentiek zijn is essentieel voor een goed leven. Het is een krachtig concept dat echt bevrijdend kan zijn en ons kan helpen om sterkere relaties op te bouwen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een authentiek leven te leiden in een wereld waar sociale normen ons constant dwingen om ons te conformeren.

De samenleving zet mensen vaak onder druk om te handelen en te leven volgens de verwachtingen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich niet authentiek voelen en ervoor zorgen dat ze hun ware identiteit uit het oog verliezen. Het kan ertoe leiden dat een persoon zijn ware zelf maskeert om aan deze gedragsnormen te voldoen. Onzekerheid en angst kunnen zich nestelen wanneer we geïsoleerd raken, wat leidt tot gevoelens van eenzaamheid. Als gevolg hiervan kunnen onze relaties eronder lijden omdat we niet in staat zijn om authentiek te zijn tegenover anderen.

In mijn eigen leven heb ik tal van voorbeelden waarin ik meer in mijn inauthenticiteit leefde. Ik weet nog dat ik als jonge ondernemer het gevoel had dat ik niet serieus werd genomen omdat ik te jong was. Sollicitanten kwamen bijvoorbeeld niet opdagen op hun tweede afspraak, wat mijn gevoel alleen maar versterkte. Ik liet mijn baard staan en ging ouderwetse pakken dragen om ouder over te komen. Dit werkte voor geen meter. Na een gesprek met mijn mentor besloot ik dat mijn jonge leeftijd juist mijn kracht was. Nadat ik mijn jonge leeftijd begon te omarmen en er zelfs mee ging pronken in plaats van het te verbergen, verdwenen alle negatieve gevolgen als sneeuw voor de zon. Ik straalde krachtigere energie uit en dat voelen mensen aan.

Mijn vader vertelde me een verhaal van toen hij net in Nederland was in de jaren zestig. Hij wilde zijn gebeden op tijd kunnen verrichten, wat een vreemde gang van zaken was voor zijn werkgever. Hij zocht een hoekje in de fabriek als het tijd was om te bidden. Zijn mede islamitische collega’s kregen daar plaatsvervangende schaamte voor en probeerden hem te overtuigen om dat niet te doen en zijn gebeden op te sparen en thuis te verrichten. Hij bleef echter doorgaan. Toen zijn werkgever hem daarop aansprak, gaf hij aan dat zijn werkgever het kon beschouwen als een onbetaalde pauze. Zijn werkgever ging een stap verder en liet in de fabriek een kamer inrichten als moskee, met tapijt en al zoals je tegenwoordig ook in ziekenhuizen ziet. Er werd zelfs een oproep gedaan voor het gebed en alle islamitische medewerkers mochten vervolgens doorbetaald hun gebed op tijd verrichten.

Welke prijs betalen we door inauthentiek te zijn ?

Ontrouw zijn aan onszelf kan grote gevolgen hebben. We hebben de neiging om onze unieke eigenschappen op te geven en te vergeten wat er echt toe doet als we ons conformeren aan de normen die door anderen zijn gesteld. Leven vanuit jouw waarheid is essentieel voor individuele groei.

Die gevoelens van leegte, ontevredenheid en onvrede kunnen verlammend werken. We kunnen het gevoel hebben dat we ontoereikend zijn en zullen onszelf moeten aanpassen om geaccepteerd te worden, wat leidt tot een dip in ons gevoel van eigenwaarde en motivatie. Daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten om onze doelen te bereiken.

Het naar voren brengen van een valse versie van onszelf kan onze relaties met andere mensen verzwakken. Proberen te verbergen wie we zijn of de waarheid verdraaien, zal er niet toe leiden dat we echte relaties met anderen aangaan. Onze relaties kunnen op den duur intimiteit missen als we niet eerlijk en oprecht zijn tegenover onszelf en de mensen om ons heen. Echt zijn is essentieel om zinvolle verbindingen met anderen aan te gaan.

Onechtheid kan leiden tot stagnatie. Wanneer we ons simpelweg conformeren aan de verwachtingen van anderen, missen we de kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling die zich voordoen wanneer we onszelf toestaan trouw te zijn aan onszelf. Angst voor het onbekende kan ons ervan weerhouden onszelf nader te bekijken en te begrijpen wie we werkelijk zijn. Jezelf niet kennen kan leiden tot een gebrek aan richting in het leven – zonder ambities en begeleiding kan het moeilijk zijn om met vertrouwen verder te gaan.

Wat kun je eraan doen?

In plaats van je energie te verspillen aan een poging om de echte jij te verbergen, omarm jezelf en streef ernaar authentiek jezelf te worden. Het is enorm belangrijk om oprecht en authentiek te zijn, zelfs als dat niet overeenkomt met populaire opvattingen. Gun jezelf de vrijheid om fouten te maken en daarvan te leren. Mensen om ons heen hebben die ons accepteren zoals we zijn en ons aanmoedigen om ons ware zelf te zijn, kan een enorme hulp zijn bij het opbouwen van zelfrespect en zelfvertrouwen. Op deze manier kunnen we, zelfs als we bang zijn om afgewezen te worden, toch onze authentieke persoonlijkheden omarmen en uitdrukken.

Duidelijk verhaal, maar hoe doen we dit dan precies?

Gelukkig zijn er manieren om dit te bestrijden; door te leren hoe je authentiek kunt zijn, kun je al deze problemen voorkomen:

  1. Leer jezelf accepteren: Dit betekent dat we onze gedachten, gevoelens en verlangens kunnen uiten, zelfs als ze afwijken van de normen van de samenleving.
  2. Omring jezelf met positieve mensen: Dit kan ons helpen onszelf te accepteren en te uiten, zelfs als we bang zijn voor afwijzing.
  3. Maak gebruik van persoonlijke ontwikkeling: Door aan onszelf te werken, kunnen we groeien, veranderen en ons ware zelf ontdekken.

Natuurlijk is dit geen makkelijke taak en de meesten van ons kunnen dit ook niet alleen, ik ook niet. De beginselen van een inauthentiek leven zijn namelijk vaak ontstaan in onze vroege jeugd en kent vele lagen die gedurende ons leven zijn toegevoegd om geprojecteerde tekortkomingen te compenseren. Om deze allemaal op te lossen is een interventie nodig met ons innerlijk kind om trauma’s uit het verleden (de bestaansreden van onze inauthenticiteit) te helen. Dit is in essentie wat we in de Ultimate You Retreat doen. Als je hier meer over wilt weten kun je er hier meer informatie over vinden.

Onze Ultimate You Masterclass biedt de unieke kans om een introductie te krijgen van de retreat en te leren hoe je een authentieker leven kunt leiden. Door middel van praktische oefeningen en interactie met gelijkgestemden, krijg je inzicht in je belemmeringen en leer je hoe je deze kunt overwinnen. Klik hier om je aan te melden voor de Masterclass en begin vandaag nog met jouw reis naar zelfontdekking en groei!

Gerelateerde Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *